Inspiratieblogs

Blijf jij vanuit frustratie hangen in onvrede?

Blijf jij vanuit frustratie hangen in onvrede?

Ben je ontevreden over je huidige situatie? Onrustig over de vele dingen die je wilt doen, maar die niet lukken. Heb jij je focus wel op de goede speerpunten? Wij mensen maken onszelf gek en laten ons gek maken... Accepteer het heden, al is het misschien lastig, het is de enige helpende keuze. Heb vrede met jezelf en je omgeving. Je doet het goed! Creëer overzicht en ga vanuit een goede basis weer bouwen.

Okay, je hebt gelijk! Vrede hebben met jezelf, met een situatie en je omgeving klinkt een stuk eenvoudiger dan dat het vaak is. Er gebeurt je iets, in je privésituatie, in je onderneming, misschien wel met je gezondheid. Onverwacht, je zag het niet aankomen. Veelal roept het emoties op, boosheid, frustraties, verdriet. Soms ervaar je iets ook als een shock, je voelt je volledig uit het veld geslagen. Of het gaat eigenlijk al tijden niet goed. Negativiteit om je heen, nieuws en berichten die je zorgen baren. Je financiële situatie en vooruitzichten worden slechter. Onrust bij je klanten, leveranciers en misschien ook wel bij je personeel. Je voelt je machteloos, weet niet wat te doen en je kunt het misschien ook niet goed met anderen delen en bespreken. Jouw partner en gezin vinden dat je toch al veel met je onderneming bezig bent en vrienden of vriendinnen wil je ook niet altijd met je problemen lastigvallen. Je voelt je eenzaam.
En dan lees je, “heb vrede met jezelf en je omgeving”. Ja lekker, makkelijk gezegd.
Ja, en feitelijk, is dat het ook! Natuurlijk wil ik jouw situatie en je gevoelens daarover niet ontkennen. En dat is ook niet de oplossing. Maar zou je jezelf buiten de situatie kunnen plaatsen? Klinkt misschien zweverig. Als je nu als observator naar de situatie kunt kijken. Je ziet jezelf en je omstandigheden. Je komt min of meer los van de situatie en kijk dan eens wat je ziet en misschien wel gaat voelen. Je komt ook los van de emoties. Je kunt zakelijker naar de omstandigheden kijken. Je krijgt op dat moment misschien wel vrede met de situatie. Het is zoals het is. Het had ook erger gekund. En misschien moet je wel om jezelf lachen. Niet om de situatie of de gebeurtenis! Nee, om jouw eigen reactie.

Velen hebben allerlei theorieën geformuleerd hoe je in dergelijke situaties dient te handelen, blijf maximaal 90 seconden in de emotie en niet langer, schiet niet in een slachtofferrol en blijf er vooral niet in hangen en zo is er van alles over te vinden. Maar het gaat om jouw eigen praktische toepassing, jouw eigen besluit iets te doen, je eigen handelen en het sturen van jouw gedachten.

Als je dat kunt, jezelf buiten de situatie plaatsen, jezelf observeren, dan kun je jezelf ook tips geven of beslissen wat voor jou op dat moment helpend is. Het is altijd makkelijk om vanuit een helikopter naar overzicht en oplossingen te zoeken, dan dat je midden in het “rampgebied” staat.

Dus als je nu naar jouw eigen situatie kijkt, kun je die nu accepteren? Kun je er vrede mee hebben? En kun je vanuit die rust weer beslissingen nemen, speerpunten kiezen en bouwen aan wat jij nodig hebt?