Inspiratieblogs

Volg je zin(geving)

We doen allemaal heel veel dingen vanuit vaste patronen en waarvan we denken deze te moeten blijven doen. Ooit zijn we een richting ingegaan, een onderneming gestart en daarin nog steeds werkzaam. En natuurlijk, ik had altijd voldoende werk en zekerheid van inkomsten. Tijden en omstandigheden veranderen echter en je verandert zelf. En daarmee uiteraard ook je kijk op de buitenwereld en hoe je je daarin begeeft. De vraag is of en hoe de externe veranderingen een verandering bij jou teweeg brengen. En of je je er bewust van bent, ongeacht of die veranderingen positief of negatief zijn.

In het begin nog te onbewust, merk je steeds meer frictie tussen hetgeen je doet en eigenlijk zou willen doen. Dat kun je een poosje negeren, die zogenaamde zekerheid is toch wel prettig. Uiteindelijk kom je jezelf tegen, op welke manier dan ook, en wordt het toch echt tijd daarmee aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat je volledig afscheid moet nemen van het huidige, al creëer je daarmee natuurlijk wel ruimte!

Na het beëindigingen van een grote klus heb ik de ruimte voor mezelf gecreëerd. De ruimte die ik nodig had, zat ‘m met name letterlijk in buitenruimte. Mijn werkomgeving bevond zich in kantoren van mijn opdrachtgevers na vaak teveel reistijd. Een systeem binnen teveel muren en grenzen.

Om onze weerbaarheid te versterken moeten we juist met onszelf aan de slag.

Mijn keuze was afscheid te nemen van dat systeem en letterlijk naar buiten te gaan, de tuin op en de natuur in. Inspirerend om met de grenzen in jezelf aan de slag te gaan en een nieuw pad te creëren.

Ik heb gekozen om mijn grenzen te verleggen, nieuwe uitdagingen op te zoeken en dat betekende een nieuwe onderneming, een nieuwe lente. De opgedane kennis en ervaring wil ik verbreden en verdiepen, persoonlijk blijven ontwikkelen. En mijn kennis en vaardigheden inzetten om met elkaar onze ideale wereld vorm te geven. Los van vaste patronen, teveel structuren en gebaande paden.

En terwijl je dat pad op gaat, zijn er allerlei invloeden van buitenaf. Meningen van anderen die je weer in de oude patronen proberen te krijgen. Immers, het huidige systeem is voor iedereen bekend, een soort van veilig. Terwijl buiten die grenzen treden bedreigend is, het geeft onzekerheid. Niet alleen voor degene die dat doet, maar ook voor de anderen in het systeem. En daarmee houden we juist dat overeind, waarvan we toch ook steeds meer vinden dat het niet meer werkt. Werk je nu eigenlijk voor jezelf aan jouw doelstellingen? Of werk je in een systeem van een ander, aan doelstellingen die mogelijk niet de jouwe zijn?

De grenzen voor het vrije ondernemerschap worden ook steeds meer beknellend. Ondernemers van huis uit creatief en vindingrijk, vooral ook dynamisch inspelend op veranderingen in tijd. Feitelijk zorgen ondernemers daarmee altijd voor een belangrijk deel voor de weerbaarheid van onze samenleving. We worden steeds meer geacht in systemen te passen en aan systemen te voldoen. De gedachte is dat de systemen zo georganiseerd zijn en worden dat daarmee de structuur ontstaat die nodig is om het voor iedereen veilig te houden. Maar veiligheid ontstaat niet door een structuur. Juist door weerbaar te zijn en vanuit vertrouwen in vrijheid te kunnen leven ontstaat een omgeving waar iedereen zich veilig kan voelen. De structuren die er op dit moment zijn en die steeds grootser worden opgezet, zijn steeds meer tegenstrijdig aan onze persoonlijke kernwaarden. En door met en voor deze structuren te blijven werken, blijven we ze voeden. Bepaalde grenzen zijn nodig, maar op het moment dat grenzen voor te veel mensen te knellend worden, worden ook grenzen overschreden.

Om onze weerbaarheid te versterken moeten we juist met onszelf aan de slag. Iets dat ik de afgelopen jaren uitgebreid heb gedaan. Vooral op het persoonlijk vlak, vanuit mentale en lichamelijke groei en kracht. En vanuit die interne kracht kun je aan de slag met datgene dat zingeving geeft. Voeden dat wat ons energie en kracht geeft en ons weerbaar maakt, in alle opzichten. Gezond en weerbaar om ontwikkelingen en bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. Of misschien wel beter, vanuit het hart in vertrouwen te kunnen doorleven.

Want leven, leven doe je niet vanuit een systeem. Leven doe je zelf! En met de dagelijkse zin en zingeving om te kunnen leven, vanuit ruimte, veiligheid, vertrouwen en vrijheid!

Ik wens jou veel energie in jouw ideale wereld!